ניוזלטר מס' 2 - יולי 2014

פרסים- ניוזלטר קיץ 2014
  • פריצת דרך בתחום הרפואה- ננו רובוטים של ד"ר עידו בצלת

בשנת 2012 ד"ר עידו בצלת ושותפו למחקר באוניברסיטת הארוורד, ד"ר שון דאגלאס, הדגימו כיצד טכניקת הננו-פבריקציה המכונה "אוריגמי של DNA" מסוגלת להפיק מבנה ננו-מטרי המצמיד את עצמו לרקמות ספציפיות בגוף, ולהפעיל מטענים יעודיים מוגדרים כתגובה לאותות מולקולריים ספציפיים. במאמר שפירסם לאחרונה במגזין Nature Nanotechnology, בצלת מציג התקדמות נוספת בתחום – יצירת צוות מתואם של ננו רובוטים המבצעים מטלות מורכבות בתוך גוף חי.
  • לחקור במהירות האור: ד"ר יעקב טישלר

לאור העובדה שמהירות האור עצומה בהרבה מחשמל, אין פלא שפוטונים – החלקיקים הנסתרים המובילים אנרגיה אלקטרו-מגנטית – נחשבים כיום לסוכני העתיד להעברת מידע. אולם לפני שה"פוטוניקה" יכולה להפוך לכלי יישומי לטכנולוגיות שימושיות, המדענים העוסקים בתחום צריכים ללמוד כיצד להבין ולשלוט באינטראקציות בין חומר לאור. סוגייה ייחודית זו עומדת במוקד מחקרו של ד"ר יעקב טישלר, ראש המעבדה לפוטוניקה מולקולארית במכון לננוטכנולוגיה וחומרים מתקדמים בבר-אילן.
  • סטודנטית לתואר שני במכון לננוטכנולוגיה וחומרים מתקדמים היא הזוכה בפרס המדען הצעיר לשנת 2014 למחקר בתחום הקולואידים

מתי בדיוק עוברים סטודנטים למדעים מדויקים משלב למידת המידע לשלב הפיתוח והגילוי של מידע חדש אותו הם יכולים לחלוק עם אחרים? במקרה של שיר ליבר, 25, מצוות המעבדה של ד"ר אלי סלוצקין במכון לננוטכנולוגיה, השינוי הזה התרחש מוקדם מאד, הודות לפרוייקט עצמאי שהוטל עליה במהלך לימודיה לתואר הראשון.
  • המכון לננוטכנולוגיה וחומרים מתקדמים - בחזית מדע הננו-פבריקציה: ד"ר יפית פלגר, ראש יחידת FIB, מסבירה

כאשר ד"ר יפית פלגר הייתה דוקטורנטית בפיזיקה ועבדה בהנחייתו של פרופ' מיכאל רוזנבלו מהמכון לננוטכנולוגיה, מחקרה התמקד בפלסמוניקה (גלי אלקטרונים) – תחום מדעי מתפתח שמטרתו להשתמש באור על מנת להעביר מידע בשבבי מחשב. כיום, במסגרת תפקידה כראש היחידה לקרן יונים ממוקדת (FIB) במכון, פלגר משתמשת בידע שרכשה כדי לעזור לאחרים לתכנן ולנתח את טכנולוגיות העתיד.
  • סטארט אפ חדש בתחום הננו-אופטיקה מציג משתנים חדשים ברפואה ביומטרית

במאה התשע עשרה, כאשר הומצאו שעוני היד, היה נהוג לחשוב על ענידת צמיד המורה על השעה כחדשנות מרחיקת לכת. כיום, הודות לפיתוחיו המחקריים של פרופ' זאב זלבסקי, צמידים אישיים יכולים להציג הרבה יותר מהשעה ביום, כולל, למשל, מידע רפואי שיכול להציל חיים.
  • לזכרה: ד"ר אורית חסיד

בחודש נובמבר האחרון הלכה לעולמה לאחר מחלה ממושכת ד"ר אורית חסיד, המנהלת האדמיניסטרטיבית של המכון לננוטכנולוגיה וחומרים מתקדמים ואחת ממקימיו. היא הותירה אחריה את בעלה, ברוך, את שלושת ילדיהם, אביב, ליאור ושירה, את אביה יוסף ואת אחותה יהודית. חסרונה של אורית מורגש בכאב בין כותלי המכון, בו שררו כדרך קבע נועם רוחה, חיוכה המאיר ומקצועיותה הבלתי מתפשרת, אשר תרמו רבות להצלחתו הכבירה של המכון במדע ובאקדמיה.
  • חברים יקרים,

אנו שמחים להציג בפניכם את הניוזלטר לקיץ 2014, ולספק לכם הצצה למגוון הפרוייקטים החדשניים עליהם אנו עובדים במכון לננוטכנולוגיה וחומרים מתקדמים של אוניברסיטת בר-אילן (BINA).

תאריך עדכון אחרון : 20/04/2021