סוללים מחדש את דרך המשי

התערוכה "היהודים בסין המודרנית" שהוצגה בטריפלקס הננוטכנולוגיה היא עדות מרתקת לקשר ההיסטורי ורב השנים בין שני עמים עתיקים אלה. התערוכה, שנערכה בסמסטר הראשון של 2017, כוללת תמונות וסרטים היסטוריים ואישיים נדירים העוסקים בהגירת היהודים לסין במאתיים השנים האחרונות, כולל צילומים של פליטים יהודים שנמלטו לסין מגרמניה הנאצית.

הקשר הסיני-יהודי

התערוכה הוצגה לציון 25 שנות יחסים דיפלומטיים בין ישראל וסין, ומשקפת קשרי ידידות אמיצים וארוכי שנים בין היהודים לסינים. התערוכה הופקה במשותף על ידי אוניברסיטת בר-אילן, שגרירות סין בישראל, והמרכז הסיני הבינלאומי לחילופי תרבות (CICER). בערב הפתיחה החגיגי והמרגש שנערך בדצמבר 2016 נכחו גורמים ממשלתיים ואקדמיים רשמיים משתי המדינות, וכן נשיא האוניברסיטה, ההנהלה והסגל.

Studentמאות תמונות וסרטים תיעודיים נדירים הוצגו ברחבות המכון לננוטכנולוגיה וחומרים מתקדמים בבר-אילן, והתמקדו בשלוש תקופות של הגירה יהודית לסין בעת המודרנית: התקופה הראשונה, בעשור החמישי של המאה ה-19, כללה סוחרים יהודים ספרדים מבגדד, בומביי וסינגפור, ששאפו לפתח קשרים מסחריים בסין, וחיו בדו קיום הרמוני בשנחאי והונג קונג.

האנטישמיות הגואה ברוסיה ומזרח אירופה בסוף המאה ה-19 הובילה לגל הגירה שני לסין, שכלל מיליוני יהודים אשכנזים שברחו מאימת הפוגרומים, והתיישבו בעיקר באזור חרבין, הסמוך לגבול סין-רוסיה. רבים מהם השתלבו היטב בקהילה המקומית, הפכו את סין לביתם השני, ואף תרמו רבות לפיתוח התרבותי והכלכלי של האזור.

השנים 1933-1941 הביאו את גל ההגירה השלישי, כאשר יותר מ 50,000 יהודים נמלטו מאירופה הנאצית ומצאו מקלט בסין בתקופה בה רוב מדינות המערב סגרו את שעריהן בפני פליטים יהודים, בעוד סין עצמה נאלצה להתמודד עם הפלישה האכזרית של יפן.

פוטנציאל הדדי

היוזמת והמפיקה של התערוכה היא ד"ר דניאלה גורביץ', ראש דסק אסיה במשרד סגן הנשיא למחקר ופיתוח, וראש התוכנית של בר-אילן למונותאיזם אוניברסלי ע"ש ד"ר נעים דנגור.

"סין התעניינה מאז ומעולם בעולם המערבי. במקביל, הישראלים מגלים לא פחות ענין בסין, ולמרות הדעיכה הגלובלית בהרשמה ללימודי הרוח והחברה, מסתמנת דווקא עלייה קבועה בהרשמה לתוכנית ללימודי מזרח אסיה בבר-אילן," אומרת גורביץ'. "הסינים מגלים עניין רב במחקר הטכנולוגי המתקדם הנערך בישראל, ובתדמית שלנו כ"מדינת הסטארט אפ". וכאן טמון פוטנציאל לשיתופי פעולה בהיקפים חסרי תקדים בין אוניברסיטאות ישראליות לאלפי המוסדות האקדמיים הקיימים בסין," היא מסבירה.

דים סאם וקרפלעך

למרות ההבדלים העצומים בין ישראל וסין, ישנן גם מספר נקודות דמיון. שני עמים עתיקים אלה הצליחו לשמר את תרבותם ושפתם במשך מאות ואלפי שנים, ותמיד התמקדו בערכי המשפחה והחינוך. לסינים וליהודים גורל משותף. שני העמים סבלו רבות מרדיפה ודעות קדומות לאורך ההיסטוריה, כולל כמעט 35 מיליון הרוגים במלחמת העולם השנייה.

בנוסף לקשר המיוחד בין שני העמים, לאורך ההיסטוריה מעולם לא נרשמו גילויים אנטישמיים לאומיים בסין, עובדה שתרמה רבות ליחסי הכבוד וההערצה ההדדיים בין שתי המדינות, וכהוכחה, היהודים שחיו בסין לאורך השנים נהנו משוויון זכויות ודו קיום שליו עם האוכלוסייה המקומית.

קשר קוולנטי בין רוח וחומר

בנין המכון שנבחר לארח את התערוכה, משמש כגשר בין מדע ורוח. בתקופה בה אתגרים גלובליים כגון מקורות אנרגיה וריפוי מחלות הופכים לקשורים יותר זה בזה, נדרשת גישה מדעית בין תחומית, כזו שמטשטשת את הקווים בין שני תחומי דעת אלו.

פתגם סיני עתיק, הלקוח מתוך פואמה של המשורר הסיני מהמאה ה-8 וואנג זי-הואן, אומר "כדי לראות למרחק עליך לעמוד במקום גבוה." אמרה זו מעודדת הצבת מטרות מרחיקות לכת.

יוזמות מעוררות השראה כמו הערוכה זו סוללות את הדרך לחיזוק הקשרים המדעיים והתעשייתיים בין ישראל והעולם, כמו גם לטיפוח קשרים בינלאומיים בעלי פוטנציאל הדדי חסר תקדים.

תאריך עדכון אחרון : 03/04/2017