מרכז הציוד המדעי

מרכז הציוד המדעי במכון הוא יותר ממתקן לאיחסון מיכשור מדעי. הוא מהווה את לב ליבו של המחקר המתבצע במכון, ומספק מיכשור וטכנולוגיות מהמתקדמים בעולם, וכן ייעוץ מקצועי למדעני המכון כמו גם למרכזי מחקר ותעשייה נוספים. מערכות הציוד והמיחשוב הייחודיות שבמרכז מאפשרות לחקור מגוון רחב של סוגיות מדעיות מעולם הננוטכנולוגיה.

מרכז הציוד המדעי הוקם בשנת 2008 במבנה תת קרקעי בן שתי קומות ובקומת הקרקע של טריפלקס הננוטכנולוגיה. החלק התת קרקעי בנוי על לוחות בטון ש"צפים" על כריות אוויר, ובכך נוצר חלל מבודד אקוסטית וחופשי מתנודות, תכונות החיוניות לניסויים ולחקר מדעי הננוטכנולוגיה. תנאים פיזיים אלה, ביחד עם התשתית המדעית המתוחכמת וצוות מומחי המרכז, מספקים חלל אופטימלי עבור הציוד הרגיש ומעניקים לחוקרים את הרמה הגבוהה ביותר של חופש מהפרעות סביבתיות ותנאים מושלמים למיקסום תוצרי המחקר.

צוות המרכז, הכולל חוקרים בעלי דוקטורטים מתחומים שונים, מילא תפקיד חשוב במספר מחקרים מצליחים. ההכשרה והניסיון המקיפים שלהם מאפשרים להם לייעץ לחוקרים בכל הקשור לבחירת המיכשור, תכנון הניסויים, הכנת הדגימות, תהליכי הניסוי, וניתוח תוצאות הניסויים. בנוסף לתפקידיהם התפעוליים והניהוליים, אנשי המרכז אחראים גם על הכשרת הסטודנטים והמשתמשים לשימוש עצמאי בציוד, ובכך תורמים להכשרת הדור הבא של מדעני ננוטכנולוגיה.

דרך נוספת להרחיב את תחומי הידע והיכולת של צוות המרכז היא על ידי גיוס כח אדם חדש. לדוגמא, עובדת חדשה שגויסה למרכז הביאה עימה ידע במיקרוסקופיה ביולוגית ומומחיות ביצירת דגימות ביולוגיות.

המרכז, המשרת גם כמאה לקוחות חיצוניים, מחברות תעשייתיות למוסדות אקדמיים, משקיע ברכישה ושידרוג של ציוד ותשתיות. הציוד המוצע במרכז כולל, בין השאר, מערכת RBS - Rutherford Backscattering Spectrometer הראשונה מסוגה בישראל, בעלת יכולות ייחודיות לניתוח תלת מימדי של מבנה חומרים. התקנת המערכת היוותה שידרוג משמעותי ביכולות האנליטיות של הקהיליה המדעית בישראל. מתקן אחר של מרכז הציוד, שגם הוא ייחודי בישראלי, מפיק ציפוי רב שכבתי של שכבות דקות בדחיסות גבוהה, תוך שימוש במגוון רחב של חומרים ותרכובות.

המרכב כולל שלוש יחידות מרכזיות:

יחידת CPM לדימות ואנליזה, הכוללת מגוון מיקרוסקופים לסריקה ודיפרקציה של אלקטרונים וקרניים יוניות (SEM, TEM, FIB)

יחידה לאנליזת פני השטח המאפשרת אנליזות לא הרסניות לפני שטח בשלושה ממדים של חומרים, כולל מבנים רב שכבתיים ומקרוסקופית כח אטומי  למיפוי טופוגרפיית החומר ברמה האטומית ולאפיון תכונותיו האטומיות והחשמליות.

יחידת ננו פבריקציה המספקת כלים מהמתקדמים בתחומם לעיצוב והדפסת תבניות  בסקאלה הננומטרית.  כלים אלו כוללים אלומת יונים ממוקדת, ליתוגרפיית קרן אלקטרונים, מערכות התזה ואידוי, פוטוליתוגרפיה, מגוון טכניקות להכנת פילם-דק (ALD  ו-PLD) וחדרים נקיים בדרגה 100 ו-1000 המצוידים במכשור למגוון תהליכי פבריקציה. מתקן הפבריקציה מצויד בכלים לפבריקציה בשכבה דקה ברזולוציה אטומית.

בימים אלה מתכנן צוות המרכז לציוד מדעי את הכנס הרשמי הראשון שלו, שיכלול מצגות של המערכות והשירותים הקיימים במרכז, וכן הרצאות וסיורים במתקני המרכז, תצוגות תכלית ועוד. פרטים בקרוב.

תאריך עדכון אחרון : 24/10/2017