מעין הנעורים

הזדקנות היא תהליך ביולוגי בלתי נמנע, לא תסמין פתולוגי. ועם זאת, הרדיפה אחר מוצרי קוסמטיקה המונעים את הזדקנות העור או לפחות מעכבים אותה ומעלימים קמטים, מניעה את תעשיית הקוסמטיקה ואת הצרכנים להוציא הון עתק על טכניקות ומוצרים נגד הזדקנות.

חומצה היאלורונית (HA) היא החומר שהגיע הכי קרוב לקיום הבטחת מוצרי האנטי אייג'ינג.  החומר המלחלח הזה (אלמנט המושך ואוגר מים) קיים בגופינו, ותפקידו הוא לשמר את לחות העור וגמישותו, לווסת התחדשות תאים, ולשמן את הרקמות המקשרות ביניהם. עם הזדקנות גופינו, מלאי החומצה ההיאלורינית עימו נולדנו מתדלדל, ולכן חברות הקוסמטיקה כוללות חומר "מצעיר" זה כמרכיב במוצרים למניעת הזדקנות העור.

אבל מולקולות ה HA הן יחסית גדולות, ולכן לא מסוגלות לחדור לעומק כל שכבות עורינו. לפיכך, מריחת החומצה על העור באופן חיצוני לא תשיג את התוצאה הרצויה ולא תמלא את הקמטים. עד היום, הדרך היחידה להשתמש ב HA למילוי קמטים היתה באמצעות הזרקתו מתחת לעור. שיטה זו לחידוש והגמשת העור התגלתה כיעילה אך חודרנית ומכאיבה. 

לאחר שנים של מחקר מסיבי, צוות מחקר רב תחומי באוניברסיטת בר-אילן פיתח לאחרונה פיתרון חלופי. פרופ' רחל לוברט מהמחלקה לכימיה והמחלקה לפיזיקה באוניברסיטה, ופרופ' אהרון גדנקן מהמחלקה לכימיה והמכון לננוטכנולוגיה וחומרים מתקדמים, פרופ' דרור פיקסלר מהפקולטה להנדסה ומהמכון לננוטכנולוגיה, ד"ר ענת ליפובסקי והדוקטורנטית ענבר יאיר, פיתחו טכניקת ננו פבריקציה פשוטה ומהירה המייצרת מולקולות HA קטנות במיוחד אך בעלות מבנה כימי זהה למולקולות הגדולות. המולקולות הללו קטנות מספיק על מנת לחדור באופן חיצוני לכל שכבות העור.

פיתוח משמעותי זה סלל את הדרך לפורמולה הראשונה אי פעם לקרם אנטי אייג'ינג העשוי מ HA, אשר פותח על ידי חברת הקוסמטיקה הרפואית הישראלית חוה זיגבוים. הקרם משווק כיום על ידי החברה בשמו השיווקי "נבואה". התכונה החשובה ביותר של הפורמולה המהפכנית היא לאפשר למולקולות ה HA הממוזערות לשמר את מידותיהן הזעירות, ובכך את יעילותו של המוצר.

"השתמשנו במיקרוסקופיית תהודת ספין מגנטי אלקטרוני וגילינו שהמולקולות הממוזערות הן גם נוגדות חימצון יעילות יותר מהמולקולות הגדולות. הן קולטות את הרדיקלים החופשיים שנוצרים בעור כתוצאה מדלקת או חשיפה לקרני UV." פרופ' לוברט מסבירה שזהו פוטנציאל נוסף לפעולות אנטי אייג'ינג. מחקרה של פרופ' לוברט משלב פיזיקה, כימיה וביולוגיה. היא מונעת מסקרנות בלתי נדלית, בייחוד בכל הקשור למחקר יישומי, שכבר הובילה אותה בעבר למספר פיתוחים ויישומים מרשימים.

תאריך עדכון אחרון : 24/10/2017